Houtskool

ontmoeting met een vreemde

Het is woensdagmiddag. Ik zit weer in de Coffee Company te tekenen. Na mijn tweede koffie begin ik aan een nieuwe tekening, in houtskool. Een wat vage foto is mijn bron. Als ik ongeveer halverwege ben, vraagt een jonge vrouw die naast me zit: ‘is dat houtskool?’ Ik antwoord bevestigend.

Het begin van een gesprek dat in de twee uur die ik nog in de Coffee Company blijf af en toe wordt onderbroken omdat we beiden verder (willen) tekenen ..

Katja laat me haar werk zien. In het schetsboek waar ze vandaag in werkt. En online, op haar laptop. Prachtige, kleurrijke digitale tekeningen. Fantasy, maar met een grote dosis realisme. Ik zie dinosaurussen voorbij komen. Maar ook dieren die Katja in Artis getekend heeft. Ik was een paar dagen geleden nog in Artis, waar ik een gier tekende. ‘Heb ik ook getekend’, laat Katja zien. Wonderlijk ..

Als we even ons gesprek pauzeren om een koffie te halen, zie ik dat Katja op twee momenten gasten van de Coffee Company tekent. Op de rug. Ze zitten bij het raam. Op dezelfde stoel (na elkaar, natuurlijk). Mooie, rake pentekeningen met prachtige bruine inkt. Doet me beetje aan Rembrandt’s schetsen denken. Die tekende ook ‘gewone mensen’ uit zijn tijd. Hij had zich in de Coffee Company waarschijnlijk in goed gezelschap gevoeld.

Ik zal Katja de volgende keer zeker opmerken, we komen vaker in de Coffee Company. Voor de koffie. En om te tekenen. Vanmiddag ben ik een tekening en een ontmoeting rijker. Mooi.

Camille